Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
georgsibbern

Statsministrene fra Østfold

I disse dager pågår det regjeringsforhandlinger på Jeløya utenfor Moss. Mindre kjent er det kanskje at flere norske statsministre har blitt født i Østfold?

Jubileumsbrev

Gratulerer med dagen, Fredrikstad!

I arkivet etter Sarpsborg formannskap ligger dette takkekortet fra 1917. Da feiret Fredrikstad sitt 350-årsjubileum, og Sarpsborg hadde vist oppmerksomhet til nabobyen.

På dagen hundre år etter er det på nytt bursdagsfeiring, og vi hilser til byen på 450-årsdagen!

 

Utklipp fra 17. maikomiteens protokoll

God 17. mai!

Protokollen etter 17. maikomitèen i Mysen sitt arbeid fra 1936 til 1968 gir oss innblikk i en feiring i tradisjonelle former som forandrer seg lite fra år til år. Stort sett dreier møtereferatene seg om fordeling av arbeidoppgaver, oppstilling av rekkefølgen i folketoget, og liknende. Men det er også noen utklipp klistret inn i protokollen: Førsteklassingene Anne Gerd Samuelsen, Gry Gundersen og Ann-Helen Eriksen gikk i 17. maitog for første gang i 1965, iført tidsriktige, lårkorte bunader. Og på arrangementet ved Sviu skole var det hyppige matpauser på programmet. Kaffe og melk ble servert, men kopp og mat måtte medbringes. Bunadmote og prosedyrer rundt bevertning har endret seg, men ellers er nok 17. mai stort sett som den alltid har vært, både i Eidsberg og resten av landet . Ha en fin feiring, alle sammen!

IMG_4129 - Kopi (2)

Krigen er slutt! Fred!

Rapportene i de eldre vaktprotokollene til Halden brannstasjon beskriver stort sett daglig testing av brannmeldere, branntilløp, syketransporter og hjelpeoppdrag. Men den 8. mai 1945 gir vakthavende en detaljert beskrivelse av frigjøringsdagen i Halden by: